Ми вміємо творити красу


Як вибрати якісну камінну топку

10.01.2014 13:13

 

Серцем каміна є топка, яка збільшує його ефективність на 60%. Сьогодні в Україні великий вибір топок для камінів, але якщо Ви збираєтеся купити камін, потрібно звернути увагу на безліч чинників.

Спершу треба взнати якого призначення вибрана Вами топка. Вони діляться на двох типів: безперервного горіння і періодичного. Тут Ви зможете зрозуміти для себе якої якості камінна топка.
У камінах періодичної дії можна топити певний час, тобто горіти вогонь в такому каміні може обмежений час.  Тривалість горіння від 6 до 10 годин (залежно від виробника). Це говорить про те, що матеріал виготовлення камінної топки не зможе витримати навантажень високих температур в постійному режимі. Якщо таку топку використовувати безперервно - можуть бути плачевні результати, а саме може тріснути стінка топки або повести метал і, як наслідок,  дим  може попасти в приміщення.  Закінчиться все тим, що потрібно буде розбирати портал, щоб замінити топку. Не дивлячись на гарантію, ви не доведете скільки ви топили 5 годин або 20!
  
     Ми радимо вибирати камін для безперервного горіння.

У такому каміні Ви зможете топити без обмежень: 24год/сутку — 7 днів/тиждень.  Те, що камін розрахований на безперервне горіння повинно бути вказано в паспорті каміна, або будь-якому іншому документі, який виданий виробником!
       Якщо розглядати варіант чавунної топки, то слід в першу чергу звернути увагу на вагу і товщину стінок (знову ж таки вказані в документах від виробника). Стінка чавунної топки має бути не менше 0,8-1см. Краще якщо вона буде вилита монолітно (одним шматком), тоді Ви можете бути упевнені, що дим не пройде через скручені шви топки у Вашу кімнату і не порушиться герметизація. Звичайно, чавун має властивість при нагріванні "рухатися" і це враховується виробником при технологічному  процесі. Тому товщина стінок в різних місцях різна, залежно від навантаження на дану ділянку. Однозначно, процес виготовлення монолітної чавунної  топки значно важчий і більш дорогий, від скрученої чавунної конструкції.
       Якщо говорити про сталеву топку вона має бути викладена шамотною цеглою, яка акумулює тепло. Сталь має бути завтовшки не менше 4мм. Для сталевих камінних топок використовується котельна сталь.
       Каміни з водяною сорочкою нагрівають приміщення за допомогою води, тому тут особливу увагу треба приділити якості виробу, оскільки стінка, що лопнула або прогоріла, може привести до виливання гарячої води назовні. А зварні шви повинні витримувати тиск, створений в системі. Лише той виробник, який в першу чергу піклується про якість і надійність виробу (а не кількості), створить лабораторний цех на виробництві, де кожна топка проходить випробування під тиском.
У хорошу топку повітря повинне подаватися безпосередньо в камеру горіння прямо з вулиці. Це означає що вона має бути обладнана (у нижній своїй частині) елементом регулювання  подачі повітря, завдяки чому не буде дискомфорту в приміщенні. А також контролюватиметься інтенсивність згорання дров. Також має бути вмонтований   шубер (заслінка, яка регулює тягу в димарі). Монолітні чавунні топки сконструйовані частенько за принципом піролізного згорання — вторинного догорання газів, в такій конструкції шубер вже не потрібний.

—————

Назад